Jak zkrotit hady

  • od

Hadi jsou hodně diskutované téma. Spolu s klíšťama o nich už každej slyšel a každej se tak nějak podvědomě bojí, že ho had někde uštkne a bude následovat apokalypsa. První dobrá zpráva je, že v České republice se přirozeně vyskytuje jeden jedinej jedovatej had a sice zmije obecná. Druhá dobrá zpráva je, že pro drtivou většinu populace není hadí uštknutí život ohrožující. A třetí dobrá zpráva je, že had tak nějak tuší, že tě nesežere a proto, když už tě kousne, tak docela často bez jedu. Říká se tomu „suché uštknutí“ a jde o kousnutí, při kterém se ale nevyloučí jed.

Problém přijde ve chvíli, kdy se potkáte s exotem – tedy hadem, kterýho si někdo chová jako mazlíčka. Ti už můžou bejt jedovatí a jejich jed dost nebezpečnej. Takže na exoty pozor.

Je dobrý si uvědomit, že had není záludný slizký zvířátko, který celej den vyčkává, až půjdeš kolem a pak na tebe zákeřně zaútočí. K útoku je většinou donucenej. Ty ho vyděsíš, překvapíš nebo zaženeš do úzkých, on začne panikařit a chce se bránit. A osvědčenej způsob hadí obrany je kousnout.

Když už tě kousne, zkus se nejdřív nadechnout….vydechnout…a vezmi rozum do hrsti. Vysávání, vypalování, vyřezávání a další zábavné aktivity s ránou po hadím uštknutí akorát zvyšuje průtok krve končetinou, bolí to, způsobuje další zranění a absolutně nijak to nepomáhá. Stejně jako škrcení končetiny. Kromě toho, že nezabrání šíření jedu, způsobíš většinou nějaký zajímavý poranění tkáně tý končetiny, čímž situaci podstatně zhoršíš. Takže to fakt nedělej.

Je ale pár věcí, který udělat můžeš. Snaž se uklidnit (sebe i toho uštknutýho), a co nejmíň s uštknutou končetinou hejbat. Jestli u sebe máš elastický obinadlo, udělej volnou bandáž tý pokousaný končetiny (zhruba tak, abys byl pod obvaz schopnej strčit prst) a buď připravenej na otok (sundej prstýnky, hodiny, náramky a tak). Jestli seš bezradnej nebo jde o dítě/alergika/starýho člověka, vytoč 155 a nech si poradit. Zkus neřvat na dispečera, že okamžitě potřebuješ vrtulník a odmítáš se sním bavit, dokud ten vrtulník nebude na místě.

Jestli tě pokousal exotickej had z domácího chovu, volej určitě a připrav se, že budou chtít vědět, jak se ten had jmenuje (tedy jaký má věděcký jméno, ne jak mu doma říkáte). Ideálně latinsky.

A jestli žiješ s představou, že jedinou pomocí na hadí uštknutí je podání antiséra, tak si tu představu klidně smaž. Většinou je léčba symptomatická (takže léčíš jen projevy). Séra se (v podmínkách ČR) dávaj výjimečně, protože na ně bejvaj dost silný alergický reakce.

Jestli tě to zajímá víc, koukni na tyhle články:
Terapie uštknutí zmijí obecnou u dětí
Co dělat při uštknutí zmijí obecnou
Uštknutí jedovatými hady
(Klinika Anesteziologie, Resuscitace a Intenzivní Medicíny 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze)