Au! To pálí!

  • od

Až se ti podaří bejt u toho, když se někdo popálí, tak by tvoje první reakce měla bejt „Okamžitě chladit“. Jakýkoliv chlazení je lepší než žádný chlazení (1), ale nejlepší chlazení je čistou a tekoucí vodou. Čistou proto, že popálenina je bránou otevřenou dokořán pro infekce a tekoucí proto, že kontinuálně odnáší teplo pryč (rozdíl stojatá a tekoucí voda si můžeš představit jako když se v létě pokusíš ochladit stáním před lednicí a kámoška se proti tomu bude ovívat vějířem). Na popleninu nepatří mouka, mlíko, jogurt, tvaroh ani žádná jiná kuchyňská surovina. Nikdy!

Chlazení přináší okamžitou úlevu (ten chlad působí proti bolesti) a měla bys chladit aspoň 20 minut (1). Dospěláka můžeš chladit opakovaně (dokud to přináší úlevu, pak na chvíli přerušit a až to zase pálí, znova začít chladit). Malý dítě popálený na trupu a (nebo) obličeji chlaď jednorázově. Maj to trochu jinak s termoregulací a snadnějc se podchladí. A podchlazení je dost blbá komplikace popálenin.

Chlazení platí pro všechny stupně popálení. Chlaď opařeniny od kafe, oleje, polívky i popáleniny způsobený chemikáliema. Chladit nemá smysl popáleniny vzniklý elektrickým proudem.

Oblečení nacucaný horkou vodou svlíkni. Všechno a úplně. Ne, nestačí vyhrnout ten rukáv nahoru (je furt plnej horký vody, která může udělat další popáleninu). A ano, sundáš i kalhoty nebo spodní prádlo, když bude od horký vody. Platí i pro děti. U malinkejch dětí, který na sobě maj rafinovaný bodýčka se záludnejma patentkama není od věci začít chladit pod sprchou a při tom svlíkat to oblečení. Jestli se chceš podívat, jak vypadaj reálný popáleniny, tak můžeš tady (popáleniny dětí z kliniky na Vinohradech).

Když je to velkej průšvih, většinou to poznáš a okamžitě voláš. Když jsi na vážkách, volej 155. Obecně k doktorovi patří:

  • popáleniny s rozsahem min. dvě dlaně postiženýho (cca 2%, u dětí určitě volej)
  • popáleniny v oblasti genitálu (vulva, penis, anální otvor)
  • popáleniny v oblasti dlaní a plosek nohou (ne „tečka na prstu, ale celá dlaň/ploska)
  • popáleniny obličeje a krku (riziko popálenin dýchacích cest -> otok -> problémy s dejcháním)
  • hluboké popáleniny (divná barva, popálenina nebolí)
  • úraz elektrickým proudem

V Český republice jsou tři popáleninový centra a některý popáleniny se musej dostat tam. Takže zajížďka do oblastní nemocnice nemusí být nejlepší varianta. Zavolej na 155 a zeptej se. Na popáleninu, která pojede k doktorovi (ať už jedeš autem nebo sanitkou) nikdy nic nepatlej. Voda je tak akorát.

Většinu popálenin ale vyřešíš sama doma. Po pořádným schlazení (až už popálenina na vzduchu nebolí) ji můžeš mazat krémama, co podporujou hojení kůže a taky krýt. Osobně mám ráda mastnej tyl, protože se s ním dobře pracuje. Můžeš to ale udělat tak, že dáš svou oblíbenou mast na čtvereček, na to plácneš druhej čtvereček a zalepíš. Každopádně tohle dělej u malejch popálenin nebo spálenejch zad od sluníčka. Na cokoliv, co povezeš nějak k doktorovi, dávej jenom vodu. Maximálně můžeš překrýt čtverečkem nebo potravinářskou folií.

Jestli ti tyhle rady a informace k něčemu byly, pošli odkaz svejm kámošům, ať se první pomoc začne poskytovat správně. Dotazy nebo další podněty mi napiš na IG @paux.cz nebo na mail pavla@paux.cz. A jestli chceš vědět víc o různejch nemocech, koukni na videa.

(1) https://www.cprguidelines.eu/assets/guidelines/RESUS-8906-First-Aid.pdf