TIA neboli „krátkodobá mrtvice“

  • od

Jestli jsi někdy slyšela o tom, že mrtvice může přejít sama, mluvil ten člověk nejspíš o tranzitorní ischemické atace (TIA).

TIA je úplně stejná jako mrtvice. Má stejný projevy a stejnou příčinu vzniku. Akorát ty příznaky (narozdíl od mrtvice) samy odezní. A to je její největší zákeřnost.

Normální, slušná mrtvice se dá poznat podle skupiny příznaků, který shrnuje následující obrázek.

Stačí ti jeden z nich, abys sáhla po telefonu a volala 155. Protože mrtvice spěchá. Spousta lidí tě bude přesvědčovat, že to nic není („Jen jsem si přeležela ruku.“ „To za chvíli přejde.“ „Nemůžu pořádně mluvit, ale to bude jen tím, že sem unavenej, to bude v pohodě.“). Ty se ale nenecháš zviklat a voláš. Protože víš jak zásadní je, dostat tohohle člověka co nejrychlejc do nemocnice.

Blbý je, když ten příznak fakt přejde. To si pak říkáš: „Hmm, tak to asi nic nebylo. Asi už dobrý.“ A to je ta zrada. NENÍ TO DOBRÝ! Jakkoliv vypadá TIA mírumilovně, považuje se za předzvěst úplné a opravdové mrtvice. Když se dostaneš do nemocnice s tím, že jsi měla příznaky mrtvice a už nemáš, dokážou ti nastavit léčbu a ty se vyhneš trvalejm následkům. Když se na to vykašleš a počkáš si na tu opravdickou mrtvici, trvalejm následkům se nevyhneš. Jen se jich někdy vůbec nedočkáš, protože na mrtvici můžeš i umřít. Docela rychle.

V tomhle materiálu od Sdružení CMP to máš hezky rozepsaný. A dej si na „malou“ a „přechodnou“ mrtvici pozor.