Video ve výuce

  • od

Video hraje ve výuce první pomoci velkou roli. Umožňuje ti ukázat studentům, jak daný stav reálně vypadá. Pracovat s ním můžeš ale mnohem víc.

Rozstříhaný video postup
Skvělá technika, která ti umožní zjistit, jestli si studenti postup osvojili. Nebo jestli v něm mají mezery. Jestli něco třeba nepchopili jinak, než jsi zamýšlela.
Jednoduše rozkouzkuješ video na jednotlivé kroky a úkolem je ty kroky dát do správného pořadí.
Dá se to udělat i jako dramatizace. Někteří studenti dostanou „roli“ a tu přehrají spolužákům. No a ti společnými silami sestavují postup krok po kroku. Zábava při opakovaném přehrávání jednotlivých kroků zaručena.

Video s předvídáním
Metoda podobná mému oblíbenému čtení s předvídáním. Vybereš nějaký video/film a vždycky v tom nejdramatičtějším místě ho stopneš. A zeptáš se „Co bude dál?“ A každej má šanci vymyset si svoje pokračování. Můžou to probrat ve dvojicích, můžou si to napsat, může si to každej jenom myslet v hlavě. Pak zas film pustíš a schválně, kdo byl nejblíž? A podle čeho to odhadnul? Co ho k tomu přivedlo? Hrajte si, užívejte a popusťte uzdu fantazii.

Hluchý poslech
Trochu oxymoron, co? Můžeš tomu říkat i video bez zvuku, to možná dává větší smysl. Každopádně funguje to přesně tak, že pustíš video a vypneš zvuk. Studenti vymýšlí, co by si postavy mohly zrovna říkat nebo třeba jaká hudba by mohla v dané scéně znít.

Detektor lži
Jak sám název napovídá, úkolem je odhalit lež. A udělat to lze různě. Buď tak, že natočíš video (nebo namluvíš audio), kde říkáš/ukazuješ chyby. Nebo třeba tak, že na tabuli napíšeš obsah videa a pak ho pustíš. Studenti pak vždycky, když objeví rozpor mezi tvým tvrzením a videem řeknou nahlas „LEŽ“. A usvědčí tě argumentama, proč je to lež (uvedením pravdy).