Tonoucí se stébla chytá

  • od

„Pomoc! Pomooooc! Já se topím!! Taaaadyyyy!!! Haloooo!“ Tak přesně takhle tonutí nevypadá.

Kdo se topí, má plnou pusu vody. Kdyby měl dost kyslíku a sil na křičení, dost pravděpodobně by spíš plaval a snažil se o vlastní záchranu. Skutečný tonutí je nenápadný a ne zřídka se stane, že se někdo utopí dva metry od potenciálního zachránce.

Dobrej záchranář je suchej záchranář, takže ideální záchrana tonoucího je z břehu. Hned v závěsu je záchrana z loďky (kdy tonoucímu podáš pádlo, ne svou ruku). No a až poslední možností je hrdinskej skok do vody.

Ne nadarmo se říká: „Tonoucí se stébla chytá.“ Když bojuješ o holej život, je ti jedno jestli na hladinu vyšplháš po svý mámě nebo kusu klacku. Důležitý je, že se můžeš konečně nadechnout. A tak, když už musíš do tý vody vlízt, nikdy, nikdy, opravdu nikdy se nepouštěj do záchrany bez plovací pomůcky. Může to bejt záchrannej kruh, nafukovací krokodýl nebo prázdná PETka. Cokoliv, co tonoucímu strčíš, čeho on se chytí, co potopí místo tebe.

No a prosím tě. Je v pohodě, pokud do tý vody prostě nevlezeš a zavoláš někoho kompetentního, kdo má se záchranou tonoucích nějaký zkušenosti. Třeba plavčíka. Nebo hasiče. Opravdu se nemusíš vrhat do vln a riskovat vlastní život. Mrtvej záchranář je blbej záchranář.

Když už je tonoucí na suchu, můžeš rozjet svoje umění naplno. Zjisti, jestli dejchá. Když jo, přehoď přes něj mikinu a kontroluj dýchání. Není od věci položit ho do pozice na boku. Lidi, co se topili docela často zvracej.

Kdo nedejchá, potřebuje mačkat hrudník. A teď to přijde. Když si uvědomíš, že člověk, kterej se topil, trpěl nedostatkem kyslíku, určitě tě napadne, že do takovýho člověka je hodně dobrý dejchat. Takže, jestli to umíš a seš ochotná, ze všeho nejdřív do něj 5x dejchni. Když se nic nestane (nezačne se hýbát, kašlat, dávit), pokračuj mačkáním hrudníku (ideálně 30 stlačení) a střídej to se 2 vdechy. A tohle dělej, než tě vystřídaj okolo stojící pomocníci nebo profíci.

Máš nějakej dotaz? Chceš vědět víc nejen o tonutí, ale i o jiným tématu první pomoci? Kontaktuj mě a domluv si konzultaci první pomoci na míru.