A uhlí máš?

  • od

Lékem první volby při léčbě průjmu bylo, je a bude uhlí. Černé uhlí, živočišné uhlí, Carbosorb. Říkáme mu různě, ale mnohé z nás vytáhlo nejednou z bryndy (nebo spíš ze záchodu). Označuje se jako střevní adsorbencium, to znamená, že na sebe váže hnusolátky, který se vyskytnou v našem střevě. (Váže na sebe vlastně skoro všechny látky, včetně léků. Takže jestli bereš nějaký pilule, dej si mezi nima a uhlím 2 hodinky pauzu). Působení je čistě fyzikální, nikam se nevstřebává a tak je vhodný i pro malý děti a těhotný nebo kojící ženy. Má kamaráda Smectu, což je přírodní jíl, který funguje dost podobně. Pokud máš podezření na dietní chybu nebo bakteriální průjem, sáhni po tomhle.

Jsou lidi, kteří na tyhle léky nedají dopustit. A pak jsou tu profíci, kteří říkají, že tyhle léky zas až takovej zázrak nejsou. Účinkujou totiž jenom na konkrétní bakteriální původce průjmů a zrovna na ty, co nejsou až tak častý. Takže většinou zapůsobí spíš dietka, kterou si nasadíš, než tenhle lék. Rozhodně nepatří do těla těhulím a kojícím a ustupuje se od něj i při léčbě dětí (jejich průjem je většinou vyvolanej virama, takže tenhle lék proti bakteriím fakt nezabere).

Léky ze sekce antimotilika (nebo taky obstipancia, prostě léky co zpomalují pohyby střev) jsou poslední častou kategorií léků, kterejma bojujeme s průjmem. Tyhle jsou zvlášť vypečený, protože můžou situaci zhoršit. Díky tomu, že zpomalují pohyby střev, zpomalují taky průchod střevního obsahu. Čímž ti v těle ty hnusolátky (bakterie, viry) zůstávaj delší dobu. A maj šanci pronikat střevní stěnou do těla a způsobovat tam nepříjemnosti. Takže, jestli chceš přežít cestu autem (letadlem, vlakem) z místa A do místa B, kde je doktor, fajn. Ale to je asi tak všechno. Rozhodně si je neber jestli máš vysoký horečky, velký bolesti břicha nebo příměs krve ve stolici. Nebo ulcerózní kolitidu. S tou se tyhle léky taky nemaj rádi.

Je zajímavý, že se občas víc bojíme cukru v bonbónech než látek, co jsou obsažený v lécích. I léky dostupný bez předpisu maj nějaký vedlejší účinky. A rizika. Vždycky si přečti, jestli je ten lék pro tebe v tím pravým. Taky není od věci nechat si poradit od lékárnice. Není to totiž jen tak obyčejná prodavačka, ale člověk, kterej 6 let studoval, co všechno léky v našem těle dělaj, jak se vstřebávaj a jak se mezi sebou ovlivňujou. Takže je sice pěkný, že sousedce tenhle lék fakt zabírá, ale neznamená to, že je tou nejlepší volbou i pro tebe. Protože ty máš svůj unikátní zdravotní stav a ten by měl bejt branej do úvahy, když se rozhodneš vylepšit si život nějakým lékem.

Máš otázky? Chceš se na něco doptat? Chceš vědět víc? Napiš mi na pavla@paux.cz. Nebo mě sleduj na instagramu @paux.cz. Taky se můžeš přihlásit k odběru newslettru nebo se podívat na videa o nejčastějších nemocech a jak adekvátně reagovat.

Zdroje a další četba:

Průjmová onemocnění a jejich léčba

Léky proti průjmu