Když krev teče proudem

  • od

Poznat masivní krvácení není až tak složitý, jak by to podle textů v učebnicích a časopisech mohlo vypadat. Prostě teče ven a nepřestává. A je úplně jedno, jestli teče z žíly nebo z tepny (a tudíž, jestli má světlou nebo tmavou barvu – což stejně v reálu nejde poznat). Ohrožující je ta ztráta, ne z který trubky k ní zrovna dochází.

Jak to zastavit? Prostě vezmi to, co máš vždycky s sebou a to jsou tvoje ruce. Na partnera nebo svoje děti si rukavice brát nemusíš. V ostatních případech vřele doporučuju. Žloutenka se sice snadno chytá, o to hůř ale léčí.

Svejma prstama tlač přímo do rány. Tam, kde to nejvíc teče. Tlač co to dá. Jestli se krvácení nezastavilo, buď tlačíš na blbým místě (zkus posunout prsty) a nebo málo (přitlač). Doporučení Evropský resuscitační rady (ERC) z roku 2021 říká, že máš zvážit použití hemostatickýho obvazu. To není tlakovej obvaz. Je to speciální obvaz, kterej má v sobě látku, co napomáhá zástavě krvácení. Nacpeš ho do rány a dál přes ten obvaz tlačíš. Jestli nevíš, co to je a nebo to nemáš u sebe, vystačíš si s prstama.

Profesionální škrtidlo (tzv. turniket nebo jenom CAT) je fajn na amputace nebo něco, co nejde zastavit tlakem v ráně a zároveň se to nachází na končetině. Přikládá se 5 – 7 cm nad ránu a hodně se utáhne. Je fajn mít to natrénovaný. Nezapomeň ale, že řeč je opravdu o tom profesionálním škrtidlu, ne o slavném pryžovém Esmarchovi. Člověk, kterej má na končetině škrtidlo, potřebuje hodně rychle do nemocnice, tak neoddaluj zavolání záchranky. A škrtidlo nepovoluj.

Tlakový obvaz bys na nekontrolované krvácení vůbec používat neměla. Budu-li citovat přímo z Doporučení ERC „Jakmile je krvácení pod kontrolou, může být k udržení hemostázy přínosný tlakový obvaz, který by však pro nekontrolované krvácení nikdy neměl být používán místo přímého tlaku“ (Truhlář A, Černá Pařízková R, Dizon JML, Djakow J, Drábková J, Franěk O, et al. Doporučené postupy pro resuscitaci ERC 2021: Souhrn doporučení.
Anest Intenz Med. 2021; 32(Suppl. A): str 40.)

Jestli tě někdy někdo učil zvěrstva typu tlakové body nebo vkládání mincí do rány, zapomeň na to. Tyhle rady jsou stejný nesmysl, jako povolování už přiloženého škrtidla mimo nemocnici nebo chlazení končetiny s cílem zastavit krvácení. Nic z toho moderní medicína založená na důkazech neprovozuje.