Jak se zbavit klíštěte

  • od

Klíšťata jsou v České republice jako doma a narozdíl třeba od jezevce nebo jelena je ve volné přírodě viděl úplně každej. Z těch mnoha informací, který o klíšťatech můžete zjistit, je dobrý si uvědomit, že přenáší velký množství různejch nemocí, jak na lidi, tak na zvířata. Z těch nejznámějších je to borelióza a encefalitida. Obě jsou pěkně hnusný, obě ovlivňují nervovou soustavu a pro obě platí, že čím dýl je klíště přisátý, tím je vyšší riziko přenosu.

Klíšťata obvykle nelezou do korun stromů, aby na tebe potom jako parašutisti skákali. Většinou čekají v trávě a zachytí se ti na kalhoty. Sosák klíšťat má zpětné háčky, aby se líp udrželo ve tvojí kůži. Tyhle háčky ale nefungují jako závit, spíš jako harpuna. Je proto úplně zbytečný s klíštětem točit jako na kolotoči.

První pomoc skutečně nevyžaduje hledání másla, sádla, krému, oleje ani jinejch pochutin. Ideálně klíště odstraň co nejrychleji, aby nemělo čas začít obsah žaludku zvracet zpátky do krevního oběhu. Vezmi ho do pinzety a vytáhni ven. Hotovo. Žádný točení, žádný dušení klíštěte, žádný čekání, až umře. Chytit a vytáhnout, to je to kouzlo.

Kdyby se stalo, že klíště přetrhneš, neznamená to, že ti končetina upadne. Dokonce nemusíš volat záchranku ani navštěvovat lékaře. Prostě uděláš to stejný, jako když si zadřeš třísku. Buď si zbytek klíštěte vyrejpeš sterilní jehlou, nebo počkáš, až si s tím tvoje tělo poradí samo. Bakterie boreliózy žijí ve střevech klíštěte, takže když odstraníš většinu klíštěte a v ráně zůstane hlavička, nic děsivýho se neděje.

Bacha si dávej na manipulaci s klíštětem. Je potenciálně infekční (protože v sobě může mít viry encefalitidy) a tak vřele doporučuju nešahat na klíšťata holou rukou. Dokonce je ani nerozmačkávej. Radši je zabal do papíru a spláchni do záchodu.

Abys mohla klíště snadno podebrat a vytáhnout, pořiď si pinzetu. Čím špičatější, tím lepší. S úspěchem už mnoho let používám kosmetickou pinzetu a spolehlivě funguje i na ty nejmenší klíštěcí potvory. Běžně se totiž používá na vytrhávání chloupků v obličeji a tam potřebuješ být sakra precizní.

Ploché a tlusté konce pinzety vedou spíš k tomu, že klištěti zmáčkneš tu nacucanou část a vymačkáš si ji pěkně zpátky do rány. A to nechceš. Taky se zvyšuje šance, že klíště přetrhneš.