Záludná dehydratace

  • od

Většina lidí si dehydrataci spojí s velkým teplem, ve kterým málo pijem. Zvlášť u dětí a starejch lidí je tohle častej problém. Proto furt zdravotníci na táborech pruděj s povinnejma přestávkama na pití a občas dovolej dětem pít i Colu. Protože lepší naředěná Cola než žádný pití.

Mysli ale i na to, že dehydratace se může objevit i spolu se zvracením a průjmem (což je taky častá letní kratochvíle) a v návaznosti na pocení při horčce. A aby to bylo ještě zábavnější, parádní dehydrataci si můžeš uhnat i v zimě. Mnohem častějc je to problém holek a možná už tě napadlo proč… My holky si totiž při čůrání musíme svlíknout kalhoty až někam ke kolenům, takže vystrkujem holej zadek zimě napospas. A taky mnohdy radši nepijem, abysme tohle nemusely podstoupit. A to je chyba.

Dehydratace má spoustu projevů a u každýho vypadá trochu jinak. U malejch dětí může bejt dokonce dlouho hodně nenápadná a pak najednou buch! Každopádně se zaměř na suchost v místech, kde má normálně bejt vlhko – podpaží a pusa. Když si uvědomíš, že tvoje zlatíčko nebylo na záchodě už půl dne, tak je taky čas zbystřit.

Kontakt se profesionálníma zdravotníkama neodkládej, když se objeví zmatenost, motání hlavy nebo jakýkoliv poruchy vědomí (ať už kvalitativní – začíná blábolit, neodpovídá smysluplně, nebo kvantitativní – spavost, bezvědomí).

Určitě tušíš, že dehydrataci porazíš opětovou hydratací (fancy slovíčko pro to je rehydratace). Můžeš využít předpřipravený rehydratační nápoje, který koupíš v lékárně, doporučovaný jsou i ionťáky (ale ne pro děti). Naopak alkohol je úplně tabu. Naředěnej grepovej nebo banánovej džus je super, protože v sobě má hodně draslíku. Čistá voda naopak iontů moc neobsahuje a tak je potřeba počítat s tím, že zavodnění může zabrat delší dobu (1).

No a jestli si myslíš, že když do člověka naleješ dva litry vody za hodinu a všechno se spraví, tak na to rychle zapomeň. Vodu potřebuješ doplňovat postupně, jinak ti ledviny nepoděkujou. Rychlý příjem velkého objemu tekutin může zatížit i srdce (spíš teda u starších lidí a určitě tím nemyslím dvě sklenice vody).