#4m – E-U-R

  • od

Jestli jsi někdy slyšela o třífázovém modelu vzdělávání a přemýšlela jsi, co to vlastně znamená, tak teď se to dozvíš. Metoda E-U-R si zakládá na aktivitě studentů a snaží se na ně přenést co největší zodpovědnost za vlastní vzdělání. Pracuje na propojení toho, co studenti už znají s něčím novým, o čem doteď nic (nebo skoro nic) neznali.

Jednotlivé fáze se označují jako

Evokace, česky bychom řekli nejspíš vybavení si, zahrnuje metody, které nutí účastníky přemýšlet, co o daném tématu už vědí. Na těchhle mnohdy chaotických znalostech potom budou stavět v dalších krocích. Lidé, kteří používají třífázový model vzdělávání věří, že evokace činí výuku efektivnější a nabití znalostí trvalejší. Jako evokaci můžeš použít třeba:

Druhá fáze, uvědomění, je zaměřená na získání nových informací. Je to část, kde se studenti dozví něco, co doteď nevěděli, pracují s novými poznatky a rozšiřují svoje znalosti. Téhle části je obvykle věnována největší pozornost a nejvíc času. Teoreticky lze pro tuhle fázi využít i frontální výuku ve formě výkladu. Ale proč to dělat, když je možností mnohem víc? Třeba:

Poslední fází je reflexe – ohlédnutí se. Jde o důležitou fázi, která zároveň bývá nejvíc opomíjená. Její důležitost spočívá v tom, že si mnohdy teprve díky ní studenti uvědomí, co všechno se naučili a jaké udělali pokroky. Urovnají si myšlenky a upevní nové znalosti. Reflektovat lze obsah i proces, kterým se k novým informacím dostali. Důležité je, že reflexi nedělá učitel, ale studenti. K reflexi můžeš využít třeba:

Některé metody jsme v rámci Průvodce probíraly, některé jsou pro tebe asi španělskou vesnicí. Vřele doporučuju knihu Moderní didaktika od Roberta Čapka, kde většinu metod najdeš popsanou. Nebo napiš do skupiny a zeptej se, co používají ostatní. Případně mi napiš e-mail a kouknem na to společně.

Jestli chceš vidět, jak může vypadat hodina připravená podle struktury E-U-R, stáhni si připravenou dvouhodinovku o AED.

A abys mi věřila, že se tahle metoda dá použít i v klasické hodině, která trvá 45 minut, podívej se na tohle:

E-U-R-soustavy