Horečka, teplota, febrilie

  • od

Z pohledu zdravotníků se rozlišuje zvýšená teplota a horečka (febris). Dokud je naměřená teplota v rozmezí 36,5°C – 37,9°C, mluvíme o zvýšené teplotě. Jakmile se dostaneme na hodnoty kolem 38°C, jde o horečku.

Zvýšenou teplotu bychom neměli srážet, protože ji tělo používá v boji proti infekcím. Samozřejmě existují výjimky, ale tohle je tak nějak obecně příjmanej fakt. Taky není od věci myslet na to, že teplota (včetně horečky) je jen příznak, ale není to nemoc samotná. Takže i když se nám podaří teplotu snížit, ten vyvolávací faktor tam možná ještě někde je.

Když už se rozhodnem snižovat horečku (což bychom u teplot 38°C plus měli dělat), pak máme dvě možnosti – chlazení a léky. Jako nejúčinnější se z chlazení ukazuje omývání žínkou s vlažnou vodou, sprcha a až někde na konci je celotělovej zábal. Mnohem příjemnější a podobně funkční je zábal zápěstí a kotníků. Malý děti taky můžete posadit do vany s vodou, naházet jim tam hračky a nechat je se v tý vodě cachtat. Namočej se a jak se z nich potom ta voda bude vypařovat, ochladí je to. Elegantní a nejmíň bolestný řešení.

Léky nám zas pomůžou oblafnout mozek a tím se teplota zdánlivě sníží. Taky nám přinášej úlevu ve smyslu potlačení příznaků horečky (mírní bolest svalů, nebudete se cítít tak unavení, přestane vás bolet hlava). Ale nejléčej tu nemoc. Jenom nám pomáhaj přežít tu teplotu v nějakým komfortu. Vybírat můžem z léků s účinnou látkou ibalgin nebo paracetamol. Někdo je velkej zastánce toho, že ty léky můžete střídat, něko říká, že v žádným případě… Rozhodnout se musíte sami. Hlavně si dávejte bacha na předávkování. Takovej Coldrex a Paralen jsou pořád paracetamol, stejně jako Nurofen je to stejný, co Ibalgin. A předávkovat se dá sakra rychle.

Existujou chvíle, kdy už byste si člověka/dítě s horečkou neměli sušit doma. Asi každýho napadne, že novorozeneček s horečkou je průšvih a k doktorovi pofičí rychlostí blesku. Zpozornět byste měli ale i když se k horečce (teplotě nad 38°C) přidá bolest břicha (možná zánět v břiše?), přetrvávající bolest hlavy a/nebo zvracení (možná nějaká neuroinfekce?) nebo vyrážka. Na tu obvzlášť bacha. Červený tečky na nohách, zádech, někdy i rukách a obličeji ve spojení s horečkou (nedej bože ještě bolestí hlavy) smrdí obrovským prů… a není od věci zavolat záchranku (meningokok).

Horečka ve spojitosti s nezahojenou ránou nebo změnama vědomí taky není nic, co bych řešila bylinkovým čajem (sepse, lidově otrava krve; změny vědomí problém velikej, nevíte, kdy vám člověk přestane dejchat). Teplota nad 40°C zas ohrožuje bílkoviny v těle (už jste někdy vařili vajíčko, žejo? tak to je podobnej princip). A když se k teplotě přidaj křeče, máme něco, čemu se říká febrilní křeče. To je zjednodušeně reakce nezralýho dětskýho nervovýho systému. Sice z toho časem vyrostou, ale je potřeba vyloučit nějaký horší onemocnění a zajistit, aby se křeče pokud možno už neopakovaly (ohrožujou dítě nedýcháním).

Kdybyste chtěli k horečce nebo febrilním křečem cokoliv vědět, napište 😉 Jsem vám k dispozici na e-mailu pavla@paux.cz nebo na instagramovým účtu @paux.cz.